Виготовлення рідких шпалер своїми руками: інструкція, відео, майстер-клас

Жидкие обои

Модні дизайнери та майстри, які спеціалізуються в будівельному творчості, високо цінують оригінальну стильну обробку стін. Особливо полюбився новий вид – рідкі шпалери за красиву структуру, що нагадує декоративну штукатурку, і прекрасні експлуатаційні властивості. Цей обробний матеріал успішно бере участь в інтер’єрних перетвореннях приміщень.

У даній статті ми розглянемо варіанти успішного виготовлення рідких шпалер своїми руками в домашніх умовах, а також в кінці ви знайдете відео-інструкцію, яка допоможе без проблем і без великих тимчасових витрат самостійно виготовити красивий обробний матеріал для стін.

Ефекти, вироблені рідкими шпалерами

В результаті покриття стін рідкими шпалерами виходять різні фактурні та експлуатаційні ефекти:

  • гладкі, рельєфні і шорсткі поверхні;
  • викликають відчуття м’якості і теплоти;
  • гарна теплоізоляція і ефективне поглинання звуків;
  • антистатичні властивості;
  • екологічний склад інгредієнтів;
  • маскування дефектів поверхні стіни;
  • відсутність стикувальних швів;
  • не поглинають запахи;
  • немає складності в нанесенні на стіни і зняття старих шарів.
  • тривалий термін експлуатації;
  • зручність в догляді;
  • відсутність вимог до якості підготовки стінових поверхонь для нанесення нового виду покриття;
  • додання приміщенню стильного і оригінального вигляду.

Інгредієнти для виготовлення шпалер нового виду

Виготовлення рідких шпалер своїми руками видається нескладним заходом. Досить прикласти бажання, художній смак і починати експериментувати.

Виробники не розголошують секретів точних пропорцій інгредієнтів і технологій виготовлення оздоблювальних сумішей.

Самотужки можна виготовити аналоги нових видів будівельних оздоблень. Після отримання інформації про те, як зробити рідкі шпалери своїми руками, потрібно придбати комплектуючі та підготувати їх до роботи. Для підготовки базових клеючих речовин набувають різні марки шпалерних клеїв.


			Изготовление жидких обоев своими руками: инструкция, видео, мастер-класс

Для наповнення основи використовують всілякі включення:

  • текстиль, целюлоза, бавовняне або штучне волокно;
  • льон, бавовна, целюлоза (у вигляді звичайної вати);
  • штучне волокно;
  • зразки шовкових ниток, вовняної пряжі з різнокольорових клубочків;
  • шматочки паперу;
  • лаки, фарби;
  • елементи слюди, блискіток, бісеру;
  • шматочки мармурової крихти, перламутру;
  • кварцові піщинки;
  • антипірени та антисептичні добавки.

Для отримання повної інформації про те, як виготовити рідкі обои своїми руками, майстер клас і відеоролики дають вичерпну можливість починаючим майстрам.

Після придбання вибраних наповнювачів (вати, целюлози, вовни, пряжі, синтепону та ін), приступають до їх подрібнення – різання ножицями або монтажним ножем. У процесі підготовчих робіт текстильні матеріали забарвлюють спеціальними барвниками, надаючи їм потрібні відтінки.


			Изготовление жидких обоев своими руками: инструкция, видео, мастер-класс

Для зручності можна придбати текстильне волокно в готової колірній гамі. Подрібнювати потрібно дуже ретельно, оскільки саме дрібне стан кольорових частинок додасть декору більш високу класність. Грою з відтінками кольорів можна добитися ефекту мозаїчності покриття.

Як клеїть підстави для виробництва рідких шпалер може виступати клей «Бустилат». Його продають у будівельному відділі будь-якого супермаркету. Рекомендується використання аналогічних клеючих матеріалів, заснованих на натуральній сировині. Клей не повинен містити великі фракції. Бажано простежити за терміном його виготовлення. Для основи можна використовувати акрилові шпаклівки, які не потребують згодом додаткової операції по покриттю лаком, що мінімізує трудові витрати.


			Изготовление жидких обоев своими руками: инструкция, видео, мастер-класс

При підборі необхідних колеров враховуються індивідуальні фактори, краще вибрати фарби у вигляді пасти. Завдяки частковому розтіканню пасти виходять оригінальні розлучення, хитромудрі візерунки і перетікання, створюються несподівані рішення декору.

Антисептичні засоби і антипірени вводяться в склад стінових покриттів для запобігання утворень плям цвілі на поверхнях стін, поширення шкідливих мікробів, грибків і для підвищення пожежної стійкості.

Виготовлення оригінальних рідких шпалер

В умовах самостійної роботи застосовуються різні технології, які залежать від побажань господаря. Домашнє виготовлення рідких шпалер пропорції вхідних матеріалів не регламентує.

Порада: перед покриттям підготовленим шаром потрібно очистити стіни від курних і брудних нальотів і обробити проникаючим грунтовим розчином.

Спосіб номер один

Найпоширенішим і доступним є наступний метод – розводиться водою звичайна шпаклівка, додається вибраний колір, згідно прикладеної інструкції, все ретельно перемішується. Отримана субстанція наноситься на поверхню стіни. На застиглий шар наносять безбарвний лак.

При підготовці сировини можна додати в суміш фарбувальну пасту іншого відтінку, змішати інгредієнти, не створюючи однорідну масу, в результаті вийдуть хаотичні розлучення, незвичайні прожилки і переходи. Декоративні компоненти і додаткові кольори вводять і майже не перемішують для виділення фрагментів і прикрас у загальній фактурі.

Спосіб другий

Для основи використовують екологічний Бустилат, подрібнюють елементи декорації з має арсеналу наповнювачів у відповідності з фантазією господаря.

Порада: потрібно використовувати велику кількість наповнюють елементів, таке декорування додасть стінам яскравий стильний колорит.

Рівномірно змішують клей, колер основного кольору, волокнисті матеріали та мінеральні фрагменти. Декор з основним складом злегка перемішують, але не доводять масу до однорідності, щоб зберегти мальовничість. За допомогою шпателя отримана суміш наноситься на стіну, доводиться до повного висихання і покривається шаром прозорого акрилового лаку.

Порада: перш ніж наносити всю масу на стіну, потрібно провести тестування стійкості, здатності висихання, легкості роботи. При лущенні додають в розчин клей, при розтріскуванні збільшують кількість мінералів, при відшаруванні зменшують волокнистість. У процесі експерименту з’єднують вату з акрилом, шпалерним клеєм, шовком, пробують інші поєднання, щоб вийшло приголомшливе ефектне покриття.

Спосіб третій

Рідкі шпалери з паперової сировини ідеально підходять для нерівних поверхонь. Папір нарізають дрібними шматочками і заливають водою з розрахунку 40 аркушів розміром А4 на півтора літра води. Залишають на годину для набухання. Можна використовувати нерозрізані аркуші, в цьому випадку час замочування збільшується.

Після цього потрібно перемолоти отриману масу за допомогою спеціальної штукатурної насадки і будівельного міксера. Додають вибраний колір і 200-250 грам гіпсу. Щоб покриття швидко схопилося, потрібно віддавати перевагу більш якісним марок гіпсу.

У розчин виливають 200 мл ПВА і ретельно перемішують. Виходить маса, схожа на густу сметану. Тепер можна додавати елементи декору на свій розсуд. Суміш наносять на чисту ґрунтовану стіну за допомогою металевого шпателя і дають висохнути.

Виготовлення рідких шпалер своїми руками відео